Tuesday, March 20, 2018

CATIA V5 sartni fajlovi

     Šta bi to bio CATIA V5 startni fajl?
CATIA V5 startni fajl je gotovo isto što i templejt u SolidWorks-u, Inventor-u, AutoCAD-u. 
Nije isključeno da se termin templejt koristi i za CATIA V5, ili neki drugi naziv za startni fajl.

     Koja je razlika između templejta u navedenim CAD sistemima i CATIA startnog fajla?

Startni fajl ima istu ekstenziju kao i fajl koji kreirate na osnovu njega, u odnosu na iznad pomenute CAD sisteme, kod kojih templejti imaju posebne ekstenzije. CATIA V5 nema posebnu proceduru za pripremu startnog fajla. 

     Kako se kreira startni fajl i šta sve on treba da sadrži?
Startni fajl se kreira na isti način kao i bilo koji drugi 3D model ili crtež.
Startni fajl treba da sadrži sva obilježja koja su zajednička za svaki 3D model ili crtež, kao i ona obilježja koja će eventualno zatrebati. Kada su 3D modeli u pitanju startni fajl treba imati razrađenu strukturu obilježja, koja je jedinstvena za svaki 3D model istog tipa.  


Slike koje su date ispod prikazuju primjer razrađene strukture za komponente alata za deformisanje lima, koje se izrađuju mašinskom obradom i eventualno tretiraju termički. 


Jedinstveni set parametara koji se upisuju u sastavnicu

Jedinstvena struktura 3D modela komponenata koje se izrađuju. Standardizovane komponente koje se nabavljaju kao gotovi proizvodi od dobavljača ne treba da imaju ovakvu složenu  strukturu
To Add i To Remove Body-ji sa publikacijama
Ovakav CATPart startni fajl omogućava da svi 3D modeli komponenata , kreirani na osnovu njega, imaju jedinstvenu strukturu obilježja. Dobro razrađena struktura modela doprinosi boljoj organizaciji rada, kako pojedinačno tako i u timu, prati proces izrade 3D modela (workflow), omogućava efikasniju API automatizaciju i sl.

Slika ispod prikazuje startni fajl za crteže, koji sadrži pripremljene okvirove crteža sa zaglavljima, kao i dodatne simbole, pomoćne skice, tablice i slično, koje se po potrebi ubacuju u crteže.
Drafting standard koji je izabran pri kreiranju startnog crteža će biti primjenjen i na svakom sljedećem crtežu, kreiranom na osnovu startnog crteža.



     Kako se koristi startni fajl?
Novi 3D model ili crtež se kreira na osnovu startnog crteža tako što se koristi naredba File/New from... , iz glavnog menija CATIA V5 sistema. 


     Kako startni fajlovi povećavaju produktivnost?
Pored osnovnog (univerzalnog) startnog fajla možete kreirati i više ''specijalizovanih'' startnih fajlova za određene komponente. Tako na primjer, ukoliko konstruišete alat za deformisanje lima, možete pripremiti posebne startne fajlove za matrice, žigove, skidačke ploče, noseće ploče i td. Ovi startni fajlovi pored jedinstvene strukture i obilježja, treba da imaju feature-e koji izgrađuju 3D model komponente i 3D modele To Add i To Remove Body-ja. Video klip prikazuje startni model matrice za rezanje lima. Konkretan model matrice dobija se brzom korekcijom rezne konture, osnovne skice i položaja rupa za centriranje i stezanje. 




No comments:

Post a Comment